Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze To W Rybach

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze To W Rybach

28 kwietnia 2020 0 przez sex Masterka

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te szerokie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale i hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy i inne czynniki odżywcze. Jakie z nich spożywać i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, dostarczając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Te W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo coraz popularniejszej otwartości na drugie smaki, a i będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest nadal małe. Przeciętny Polak zjada ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich cenę odżywczą i prozdrowotną. Jakie elementy można odkryć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Życie tych związków na układ pomocny jest nie do przecenienia: rozpocząwszy od pozytywnego wpływu na wspieranie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej godzi się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze udział w tokach regeneracyjnych),
selen (ma robienie antyoksydacyjne i utrzymuje komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Ponadto w ciele ryb te są witaminy: A, E i C. Stopniowi ono zarówno dobre źródło witaminy D, jaka stanowi szczególnie aktualna w mieszkaniu homeostazy organizmu, dba o jego siła a korzysta związek z właściwą funkcją układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb odznacza się wysoką zawartością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Cechują się wysoką strawnością oraz są brane w blisko 90%. Ma toż skuteczny nacisk na wszystek stan odżywienia organizmu – i przy tym reguluje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach