Kawa sklep Nowe Warpno
10 października 2020Kawa – kultura, smak i symbol
Matką i prekursorem wykorzystywania owoców kawy i przetwarzania ich na jakiś z największych napojów obecnych czasów jest centralna i wschodnia Afryka oraz Półwysep Somalijski. To tam rozpoczęła się idea i kultura picia kawy, która z czasem opanowała niemalże cały świat. W ostatnich czasach używana stanowi nie wyłącznie ze powodu na jej wykonanie. Jej symbol plus jest ważny w społeczeństwie i wprowadzany w rozmaitych dziedzinach życia: w normalnym użyciu, w literaturze, sztuce, teatrze, muzyce, pielęgnacji ciała, aromaterapii, i nawet jako zabieg leczniczy.
Kawa sklep Suchań
Historia powstania kawy jest wiele legend, jedna z nich trzyma korzenie arabskie i mówi o pasterzu imieniem Kaldi, który odkrył i rozpowszechnił zastosowanie owoców kawy dzięki obserwacji zachowania swojego stada owiec, jakie je kosztowało. Kawa w kulturze arabskiej szczególnie odcisnęła swoje piętno ze powodu na skuteczny zakaz konsumpcji alkoholu. W zmian za to muzułmanie bardzo chętnie korzystają więc po ten czarny napój, który też jak alkohol posiada działanie pobudzające. Nic zatem dziwnego, że arabskie „kahva” oznacza siłę i wada zmęczenia.
Kawa sklep Suchań
Od początku XV wieku, kiedy kawa zaczęła opanowywać kubki smakowe społeczeństwa państw arabskich, poprzez otworzenia pierwszej kawiarni w 1645 roku w Wenecji, aż do dzisiaj kawa nie traci na pozycje. Aktualnie stosowana stanowi w mało wszystkim przyulicznym pubie, restauracji czy barze. Jest przydatna we pełnych, nawet najmniejszych sklepach, obecna w części domów i pita regularnie przez 80% ludności na wszelkim świecie.
Kawa sklep Suchań
Eksperymenty ze dodatkiem, czyli poznawanie kawy na nowo
Wraz z znacznym skokiem popularności kawy na świecie, pojawiały się nowe projekty na sposoby jej picia oraz pozyskiwania z niej nowych, urozmaiconych smaków. Zaczęto szukać i odróżniać od siebie aromat poszczególnych ziaren kawy, co w efekcie doprowadziło do wyszczególnienia konkretnych odmian i nazw. Aktualnie przechodząc do sklepu mężczyźni posiadają zdolności wyboru ulubionego aromatu, kawy przykładowo mogą zawierać w sobie nutę smaku owocowego, orzechowego czy korzennego.
W Polsce jednym z najzwyklejszych sposobów przyrządzania kawy ziarnistej jest własnoręczne mielenie jej w młynku lub skorzystanie z możliwości zmielenia wybranych ziaren w interesach stacjonarnych. Najłatwiejszym sposobem zaparzenia zmielonej kawy jest naturalne zalanie jej dość dawek wrzątkiem. Bardzo często zajmuje się również tzw. kawiarkę czy zaparzacz. Współcześnie jeszcze bardzo smakoszy kawy przyjmuje się natomiast na zakup ekspresu, który dzięki funkcji mielenia ziaren ogranicza czas przygotowywania napojów, zachowując jednocześnie aromat ziaren na dłużej. Kawa z ekspresu jest więc aktualnie najkorzystniejszym wyjściem, stosowanym w wszelkiej dobrze prosperującej kawiarni, restauracji czy palarni.
Kawa sklep Suchań
Kawę na powodzie jej wydawania piło się w domowej naturalnej postaci „czarną” bez jakichkolwiek dodatków. Właśnie w późniejszych latach ludzie rozpoczęli eksperymenty z modyfikacją smaku kawy i zaczęli działać do niej mleko, śmietankę czy cukier. Dzięki czemu powstało wiele nowych rodzajów kawy, popularne latte, cappuccino czy macchiato, szczególnie chętnie pijane we Francji albo we Włoszech.
Tajemnice palarni kawy
Proces tworzenia kawy zaczyna się od wyhodowania najlepszych jakościowo i najbardziej świeżych owoców kawowca. W dogodnym czasie wzrostu są one łączone i dostarczane w przyzwoitych warunkach tak do palarni kawy. Najbardziej aromatyczna i najwspanialsza w walory smakowe kawa więc taż świeżo palona, z obecnego bodźca do procesu palenia dochodzi tylko w docelowych krajach sprzedaży, dzięki czemu ziarna zachowują kreatywność i zapach wchodząc w dłoni konsumentów.
Kawa sklep Suchań
Profesjonalne palarnie kawy urządzone są w specjalistyczne piece, które podawane są przez specjalistów, tzw. roasterów. Toż oni są odpowiedzialni za rodzaj, intensywność zapachu i stylu ziaren. Za pomocą odpowiedniej cyrkulacji temperatury, która obejmuje nawet 250 stopni i odpowiedniej długości wypalania mogą dokonać konkretne odmiany kawy o nowych życiach i walorach smakowych. Niezwykle ważnym etapem obróbki ziaren kawy istnieje zarówno odpowiednie schłodzenie ich po wyjściu pieca. Są one schładzane przez zimną matę, która zapobiega dalszemu nagrzewaniu się i spalaniu ziaren, co mogłoby w efekcie wpłynąć na zamówienie wysoką gorycz smaku kawy.
Kawa sklep Suchań
Zobacz również Najlepsza Palarnia kawy w Polsce